Ben je ook zo geschrokken van de verkiezingsuitslag?

Ben je ook zo geschrokken van de verkiezingsuitslag? Sta jezelf even toe om helemaal perplex te zijn. Om het even niet te weten. Om bang te zijn. Het gevoel te hebben dat het niet meer goed komt met Nederland. En bedenk dan dat dit misschien wel het beste is dat ons kan overkomen. hashtag#omdenken

Zonder donker kan het licht niet bestaan. Zonder haat kunnen we geen liefde ervaren. Zonder het kwade is er geen goed. We hebben het nodig om te ervaren wat we niet willen, om volledig te kunnen kiezen voor wat we wel willen. We krijgen niet altijd wat we willen, maar wel wat we nodig hebben. Blijkbaar is dit een periode om verder te leren en groeien, zelfs al dachten we dat het dieptepunt al bereikt was.

Het is een gezonde reactie om jezelf te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. Om te vluchten, te bevriezen of te vechten. Soms moeten we strijden om te bereiken wat we graag willen. Wellicht is dit de tijd om ons collectief af te sluiten, bang te zijn voor mensen die anders zijn, om ons eerst te richten op zelfbehoud en het op orde krijgen van de liefde voor onszelf. Voor elkaar. Om vervolgens ons hart maximaal te kunnen openen voor iedereen buiten ons land die onze steun zo hard nodig heeft.

Blijkbaar is dit de tijd om contact te maken met het stuk angst en haat voor mensen die anders zijn dan wijzelf in onszelf. Alleen als je contact maakt met bijvoorbeeld de gender-terreur-hater in jezelf, kun je echt openstaan en luisteren naar de gender-terreur-hater in de ander. Alleen als we in staat zijn om echt te verbinden met het kwaad in onze samenleving en het licht daarop te laten schijnen, kan dit zich openen voor liefde.

Laten we niet massaal boos worden. Niet arrogant zijn en denken dat PVV stemmers dom zijn. Natuurlijk mag je kwaad zijn, maar blijf lief voor elkaar. Ook voor de ‘Messenger’ Wilders. Schiet niet op de boodschapper. Hij is in staat om een sentiment in de samenleving te duiden en aan te wijzen. Een gevoel dat we misschien ontkennen maar dat ook in onszelf heerst. Hij weet dit onder woorden te brengen, hoe lelijk we het ook vinden. Het is een geluid in onszelf dat we misschien absoluut niet willen horen, maar dat echt gehoord moet worden, anders kunnen we ons niet openen voor de medemens.

Dit is de tijd om elkaar te steunen. Elkaar op te zoeken en te verbinden. Links en rechts. Voor en achter. Jong en oud. Alleen samen kunnen we ons echt openen voor buitenlanders, klimaatproblemen aanpakken en alle uitdagingen die op ons afkomen oppakken.