Verborgen talent binnen je team ontdekken

Onderzoek wijst op een groeiend tekort aan vaardigheden in de hedendaagse werkplek. 87% van de bedrijven meldt dat ze dit probleem al ondervinden of verwachten het binnenkort te zullen ervaren, volgens McKinsey. Hoewel veel van de vraag naar nieuwe vaardigheden wordt aangewakkerd door technologische innovaties zoals AI, spelen organisatieveranderingen ook een belangrijke rol. Een recente Gallup-studie onthulde dat 64% van de managers in 2023 nieuwe verantwoordelijkheden aan de functies van medewerkers heeft toegevoegd, 51% teams heeft herstructureerd en 42% zich moest aanpassen aan bezuinigingen.

In reactie hierop investeren veel bedrijven aanzienlijke middelen in het aannemen van nieuw talent, terwijl anderen projecten moeten uitstellen vanwege budgetbeperkingen en wervingsstops. Beide aanpakken vertragen de productiviteit en de voortgang van de organisatie. In plaats van extern te zoeken of te wachten op een groter budget om je team uit te breiden, waarom zou je niet het volledige potentieel van het talent dat je al hebt benutten?

Je medewerkers zijn dynamische individuen met vaardigheden die misschien niet direct zichtbaar zijn in hun dagelijkse taken. Als leider heb je de unieke kans om deze verborgen talenten te ontdekken, je medewerkers te laten groeien en de productiviteit van je team te vergroten.

Hoe kun je verborgen talent ontdekken?

1. Graaf dieper

Als een van je medewerkers uitblinkt in een project, neem dan de tijd om te begrijpen hoe ze problemen hebben aangepakt. Stel vragen zoals “Wat was de grootste uitdaging in dit project?” of “Hoe heb je dat obstakel overwonnen?” Hun antwoorden kunnen waardevolle vaardigheden blootleggen die niet meteen zichtbaar waren. Bijvoorbeeld, als ze een ontwerptool gebruikten om processen effectief te visualiseren, kan dit wijzen op een talent voor visuele storytelling. Je kunt vervolgens nadenken over manieren om die vaardigheid verder te ontwikkelen en toe te passen in toekomstige projecten.

2. Identificeer patronen

Let op de soorten taken waar je team naar neigt. Sommigen genieten van het organiseren van complexe workflows, anderen blinken uit in creatieve probleemoplossing, en weer anderen excelleren in resource management. Door deze voorkeuren te begrijpen, kun je de unieke sterke punten en passies van elke persoon benutten.

3. Leer je team persoonlijk kennen

Het werk van je medewerkers is slechts één aspect van wie ze zijn. Neem de tijd om ze persoonlijk te leren kennen en ontdek hun interesses buiten het werk. Deze inzichten kunnen verborgen talenten onthullen, zoals creativiteit, leiderschap of discipline. Iemand die thuis graag schildert, kan bijvoorbeeld een oog voor design hebben, of een teamlid dat traint voor een marathon kan over doorzettingsvermogen en goede tijdmanagementvaardigheden beschikken.

4. Gebruik creatieve methoden om vaardigheden te ontdekken

Het aansturen van een team betekent vaak dat het niet gemakkelijk is om unieke talenten buiten hun dagelijkse werk te ontdekken. Overweeg om je team een talententest te laten doen, zoals de Gallup StrengthsFinder of Myers-Briggs. Volgens een studie in het Journal of Organizational Behavior kunnen deze assessments cruciale inzichten bieden in onbenutte vaardigheden. Gebruik één-op-één sessies om de resultaten verder te verkennen en te ontdekken hoe deze sterke punten kunnen worden toegepast op nieuwe uitdagingen binnen je organisatie.

5. Stel ontwikkelingsdoelen voor vaardigheden

Volgens Deloitte gelooft 73% van de werknemers dat op vaardigheden gebaseerde praktijken hun werkervaring zouden verbeteren. Alleen talenten identificeren is niet genoeg—managers moeten kansen creëren om deze vaardigheden verder te ontwikkelen. Vraag je medewerkers om specifieke doelen te stellen voor hun vaardighedenontwikkeling en moedig hen aan om nieuwe toepassingen voor hun sterke punten te vinden. Werknemers met carrièredoelen zijn vier keer meer geneigd om te leren dan degenen zonder, volgens het LinkedIn Workplace Learning Report.

Conclusie

Vaardigheden spelen een cruciale rol in hoe organisaties werk definiëren, talent inzetten en carrières managen. Volgens Deloitte gelooft 89% van de executives dat vaardigheden de toekomst van werk zullen vormgeven. Goede managers zien niet alleen potentieel; ze ontdekken verborgen talenten in hun teamleden en bieden groeikansen. Door dit te doen, bouw je een dynamisch, toekomstbestendig team zonder extern naar talent te hoeven zoeken.


Ontdek skills gaps met de technologie van 8vance

Het identificeren en benutten van verborgen vaardigheden kan een uitdaging zijn. Hier komt de geavanceerde matching-technologie van 8vance om de hoek kijken. Ons platform brengt skills gaps in kaart met behulp van meer dan 12.000 vaardigheden, wat diepe inzichten biedt in de sterke en zwakke punten van je team. Dit stelt je in staat om strategisch te investeren in de ontwikkeling van je medewerkers en de productiviteit van je team te verhogen.


Doe mee aan onze exclusieve roadshow-events

Wil je zien hoe 8vance jouw organisatie kan helpen verborgen talent te ontdekken en skills gaps te overbruggen? Sluit je aan bij een van onze zeven aankomende events, waar we onze nieuwe functionaliteiten laten zien en demonstreren hoe je deze kunt toepassen binnen jouw organisatie.

15 oktober: Digitaal Werven – Live Event (Amersfoort)

17 oktober: HR & AI Congress (Bunnik)

4 november: Integraal Skills Paspoort (Amsterdam)

7 november: Recruitment Tech Event (Utrecht)

7 november: Matchr Leaders in Talent Diner (Amsterdam)

19 november: HR & AI Congress (Eindhoven)

28 november: AI & Recruitment (Amsterdam)

Je kunt je aanmelden en meer te weten komen over deze events via deze link.

In: