Hoe AI talent bevrijdt en het tekort op de arbeidsmarkt oplost

Een rundveehouder als metselaar. Een matroos met aanleg voor basiskok. En een front-end developer die ingezet kan worden bij infrastructuurprojecten op het spoor. #AI voorspelt verrassend goed de (soft) #skills, persoonlijkheden en ambities waarmee je kunt schakelen tussen beroepen. Dus stop maar met die assessments, stuur je recruiter naar een training en laat je werving door algoritmes uitvoeren. Ik voorspel dat AI ons enorm gaat helpen vastzittend en onbenut talent zinvol in te zetten. Ben jij ook gemotiveerd om iedereen op de juiste plek in te zetten en nieuwsgierig naar hoe AI hierbij kan helpen? Ik ben super benieuwd wat je van deze blog vindt! #talentbevrijden

Toelichtende tekst bij publicatie op LinkedIn

De remmende factor op de grote ecologische en maatschappelijke transities is het gebrek aan personeel. Althans, als je afgaat op de vele openstaande vacatures en de analyses van arbeidsmarkt-economen. Wat zij echter niet laten zien, is de enorme hoeveel onbenut potentieel in de samenleving. Ik zie die vooral bij twee groepen. Allereerst medewerkers die ‘gevangen’ zitten in een baan waar zij onderpresteren. En ten tweede werkzoekenden die afgesloten zijn van de arbeidsmarkt, maar skills hebben die taakgericht prima inzetbaar zijn. Daarnaast is er nog een derde groep die gewoon elke dag naar het werk gaat en het gevoel heeft betekenisvol bij te dragen, maar wie anders kijkt ziet dat zij vastzitten in manieren van werken die veel effectiever kunnen. Wie gaat al dit talent bevrijden en zinvol inzetten? Artificial Intelligence!

Om te beseffen hoe AI dat doet, moet je eens kijken hoe banen zijn opgebouwd: uit taken en verantwoordelijkheden. Je hebt vaardigheden (skills) nodig om deze uit te voeren. Het blijkt dat er bijzonder veel overlap zit in de taken tussen allerlei beroepen. Zie onderstaande figuren uit Nedelkoska, Diodato en Nefke (2018). Dat betekent dat mensen veel eerder geschikt zijn voor andere banen, dan zij zelf denken. Simpelweg om dat ze al over de skills beschikken, dan wel die snel kunnen leren op basis van generieke skills. AI gaat je helpen er achter te komen wat je (waarschijnlijk) kunt, wat je nodig hebt voor een bepaalde baan en hoe je er kunt komen. Om de potentie hiervan duidelijk te maken, zoom ik eerst in op het zinloze werk en de taken die beter door iemand anders of AI uitgevoerd kunnen worden.

No alt text provided for this image
Onderzoek naar de samenhang tussen vaardigheden en taken in verschillende type banen

Bullshit jobs elimineren met AI

Al eerder schreef ik over de groeiende groep organisaties en banen waar hun bijdrage aan een mooiere wereld lastig is uit te leggen. Helaas geldt voor veel werkenden dat ze überhaupt blij zijn met werk en niet stil (kunnen) staan bij de vraag of hun ‘footprint’ nu positief of negatief voor onze aarde is. Daarnaast zijn er de gouden kooien (of zilver of brons). Je verdient zoveel dat je er met een wissel op ‘achteruit’ gaat en je wilt je levenstandaard niet omgooien.

Gelukkig zijn dit ook de werkzaamheden waar binnenkort veel minder mensen nodig zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van een recruiter: vacatures ophalen, content schrijven, campagnes maken, kandidaten interviewen, matches maken en aanbiedingen maken. Veelal ‘bullshit taken’, nu werkgevers met slimme software zelf direct zien wie het beste matcht. Het verzenden van gepersonaliseerde uitnodigingen of het sluiten van contracten gaat met klik. AI vervangt – al dan niet op termijn – ook de meeste software programmeurs, juristen, marketingmedewerkers en managers wel. Over hoe AI beter werft, betere code schrijft, betere juridische argumentatie schrijft, betere content maakt en betere sturingsinformatie geeft is al veel geschreven. Ik ga daar hier nu niet verder op in, en besef ook wel dat er ‘sociaal intelligent’ mensenwerk nodig blijft om hetgeen AI voorstelt wel of niet in te zetten.

Elders inzetbare verborgen skills opsporen

Waar ik met dit betoog naar toe wil is het vermogen van AI om mensen te wijzen op hun verborgen potentieel. Op vaardigheden, ambities en mogelijkheden waar zij zich niet bewust van waren. Vraag je mensen naar waar zij goed zijn of blij van worden, dan kunnen zij vaak maar 20% van de ‘skills’ opnoemen. Als je vervolgens AI vraagt welke skills iemand met een vergelijkbaar profiel nog meer heeft, dan komen daar allerlei verrassende suggesties. Klik, klik, klik en je profiel is enorm verrijkt. Ik heb geluk te mogen samenwerken met een R&D team dat zich dagelijks buigt over de vraag, hoe matchen we mensen en werk over de gehele (internationale) arbeidsmarkt. 8vance ontwikkelde en implementeerde inmiddels 39 algoritmes die gezamenlijk verrassend goed voorspellen waar jij goed in bent; en waar jij zou kunnen werken. Grote kans dat je verrast bent door de mogelijke carrièresprong.

No alt text provided for this image
Overzicht van door AI voorspelde skills bij een geupload CV (8vance)

AI weet jouw persoonlijkheid en allergieën

Aan de hand van een paar voorbeelden wil ik duiden hoe dit werkt. Stel je bent een verhuizer. Even los van allerlei andere variabelen die je kunt meegeven zoals jouw ervaring, onderwijs en ambitie; weet AI dat mensen met dit type beroep over het algemeen op de bekende Holland code persoonlijkheidstesten (RIASEC) met 80% zekerheid hoog scoren op de R en C. Het zijn realistische mensen, die houden van praktisch (buiten)werk, waarbij ze met hun handen moeten werken (R). En conventionele mensen met een voorkeur voor regels tijdens hun werk (C).

Laten we nog een ander model gebruiken, zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Dan scoren mensen met deze functie statisch gezien typisch ISFJ en ISTJ. Hierover kun je lezen: “De doorgaans stille ISFJ zal er alles aan doen om zijn verplichtingen na te komen. Hierin gaat dit MBTI-type zorgvuldig te werk. De ISFJ is heel loyaal en opmerkzaam. Kortom een stabiele factor in elke groep.”

Voordat we deze persoonlijkheden gaan matchen met andere beroepen halen we nog een interessante truc uit. We kijken naar de laagste scores uit test. Dit levert namelijk iemands allergieën. Het blijkt dat deze essentieel zijn in het matchen van werk. Ga vooral geen werk doen wat in je allergiezone zit! In dit geval hebben ‘verhuizers’ volgens MBTI het type ‘debater’ (ENTP) als allergie. Je moet hen dus niet vragen de advocaat van de duivel te spelen. En moeten ze wegblijven van beroepen waar zij vooral nieuwsgierig op zoek moeten naar nieuwe kennis, zoals in de journalistiek of advocatuur.

Matchen op ambitie en ‘transferable skills’

Naast persoonlijkheid kan AI ook voorspellen wat iemand ‘later wil worden’. Door miljoenen profielen te analyseren, kunnen de volgende carrièrestappen vrij nauwkeurig worden voorspeld en worden gecorreleerd aan tientallen datapunten in een profiel. Het zelfde kan AI met skills, een modern woord voor iemands kennisgebieden, vaardigheden en competenties plus het vermogen om deze toe te passen. AI voorspelt iemands hard skills (dat is vaak vrij logisch: een timmerman kan timmeren) en soft skills. Die laatste is lastiger (een kok is vaak communicatief vaardig en sociaal ingesteld), maar deze skills zijn eerder ‘transferable’ naar andere beroepen. Netbeheerders zoals Alliander kunnen geen laadpaalmonteurs vinden, maar op basis van de soft skills vinden zij in een bakkerij mensen die ook ‘protocollen kunnen opvolgen’ en ‘gedetailleerd kunnen werken’. Zij kunnen nu nieuwe doelgroepen aanschrijven en tot zij-instroom mobiliseren.

Alternatieven voor de verhuizer

Terug naar de verhuizer. Benieuwd wat AI berekend als we 63.000 beroepen matchen, rekening houden met persoonlijkheden, ambities en transferable skills? Hier is de top 10.

 1. Chauffeur dierenambulance
 2. Kraandrijver (haven)
 3. Schaal- en schelpdierenvisser
 4. Rangeerder
 5. Bijrijder
 6. Matroos binnenvaart, waterbouw
 7. Heftruckchauffeur
 8. Matroos-motordrijver binnenvaart
 9. Postbezorger, Postbode
 10. Medewerker dierencrematorium/dierenbegraafplaats

Welke recruiter had met deze suggesties gekomen? En dat zelf zonder dat iemand een assessment hoeft in te vullen!

No alt text provided for this image
Even luchtig 🤣 Door AI van Midjourney gegenereerde plaatjes over verhuizen en dieren ambulance…

Suggesties voor iemand met de bijbaan hondenuitlater

Okay. We doen er nog 1. Stel je hebt de bijbaan hondenuitlater. Statistiek leert ons dat dan een grote kans hebt om C, R en E te scoren bij Holland Code en ESTJ/ESFJ als hoogste profielen bij MBTI. Je hebt ENFP (Extroverted, Intuitive, Feeling en Perceiving) in je allergie. We runnen de test en hier zijn de voorstellen:

 1. Medewerker manege
 2. Schaapherder
 3. Medewerker groenvoorziening (plantsoenen en parken)
 4. Agrarisch seizoenskracht
 5. Beheerder begraafplaatsen
 6. Dierenverzorger
 7. Sloper bouw
 8. Metselaar
 9. Lader/losser spoor-, weg- en luchtvracht, Havenwerker
 10. Sjouwer, Dokwerker

Het lijkt misschien logisch, maar je gaat mij niet vertellen dat iemand zelf deze mogelijkheden had bedacht. Geïnteresseerd in de top 100 suggesties van AI voor jouw beroep? Laat het me weten.

No alt text provided for this image
Snapshot (Beta) van grootschalig onderzoek van het R&D team (8vance en JobLiebe)

Talent bevrijden met AI

Dat brengt mij tot de essentie van dit pleidooi. Als we op grote schaal AI gaan inzetten om mensen suggesties te geven voor passend ander werk, dan ben ik er van overtuigd dat mensen gaan kiezen voor leukere, leerzamere en meer betekenisvolle banen. Voor werkzaamheden die er meer toe doen. Natuurlijk zijn suggesties voor werk pas de eerste stap. Je wilt ook daadwerkelijk zien welke bedrijven en vacatures er bij jou in de buurt matchen, welke contractvormen er mogelijk zijn en welke opleidingsmogelijkheden er zijn om de ‘gap’ naar gewenst werk te overbruggen. Daarnaast hebben we een collectieve uitdaging om onze maatschappelijke systemen flexibeler en zachter maken, zodat meer mensen hun contract durven op te zeggen en een sprong wagen naar ander werk. We zijn er nog niet, maar dankzij AI kunnen we nu een grote stap zetten!

Over mij als auteur

Ik ben als Chief Evangelist verbonden aan 8vance, een AI techbedrijf dat de match tussen mensen en werk voorspelt. Het is mijn missie om de verborgen capaciteit in onze samenleving ontsluiten. Talent bevrijden; of ze het nu door hebben dat ze vast zitten of niet 😉. Ik geniet ervan op individueel niveau mensen te wijzen op hun mogelijkheden en te coachen naar een doorbraak waarin zij alles op het spel zetten om het juiste te doen. Ik vind het tof om innovatoren te verbinden: “Je bent niet alleen. Als je anders kijkt zie je dat de beweging die jij wilt al gemaakt wordt.” En ten slotte glimlach ik in de spiegel als ik weer ‘crowd-organizer’ speel; iemand die denkt maatschappelijke verandering te kunnen orkestreren. Uiteraard naïef, maar ik geloof het ook nog. Het zal niet lopen volgens een bedacht plan; ik meen te zien welke kant het opgaat. Ik denken ontwikkelingen snel om naar kansen en geloof daarin met mijn stem en acties het verschil te kunnen maken.

Laat je op LinkedIn weten van je deze blog vindt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *