Onderzoek: Big data laat zien dat HR-medewerkers volledig geïsoleerd leven

Analyses van arbeidsmarkt data laten zien dat HR-professionals erg gehecht zijn aan hun eigen eiland en beperkt overstappen naar andere beroepen. Interessant voor een groep die anderen stimuleert om in beweging te komen. Practice what you preach! Wellicht iets om over na te denken deze zomer? Welke HR medewerker voelt zich aangesproken, of wie durf jij onder dit bericht te taggen?

Toelichting bij publicatie op LinkedIn door Laurens

Ik werk nu 9 maanden voor 8vance. Een snelgroeiende AI scale-up die mensen en werk aan elkaar matcht door skills te voorspellen. Ons toegewijd onderzoeksteam verzamelt sinds 2014 zoveel mogelijk data van profielen, vacatures, functies en opleidingen. Van alle elementen op de arbeidsmarkt maken wij digitale tweelingen en brengen we de karakteristieken kaart. Onbekende elementen voorspellen we door statistische analyses met AI. Dat levert verrassende inzichten op, zoals transferable skills tussen beroepen en de voorspelbaarheid van carrièrestappen. En dat ziet er voor HR-beroepen nogal opmerkelijk uit. HR-medewerkers blijken beperkt mobiel. Lees hier hoe we daarachter kwamen

In de AI trainingsdatabase zitten 80 miljoen cv’s. Voor deze analyse hebben we een subset van 30 miljoen profielen genomen uit enigszins vergelijkbare landen qua arbeidsmarkt: Nederland, België, Duitsland en Engeland. Bij deze geanonimiseerde personen hebben we gekeken welke skills er aangeven zijn of op basis van statistische vergelijking te verwachten zijn. Wij hebben 6.000 unieke skills (zonder synoniemen) in het Nederlands, Engels en Duits aan elkaar gekoppeld, zodat dwars door verschillende talen heen kunnen kijken.

No alt text provided for this image
Figuur 1: Overzicht van de profielen in onze trainingsdatabase met cv-data

We lieten onze software een graph tekenen van de mobiliteit tussen skills in onze database. Zie bovenstaand. Door de stappen die mensen zetten in miljoenen cv’s te analyseren, kunnen we precies berekenen hoe vaak mensen overstappen van de ene functie naar het ander. Wij weten/voorspellen ook accuraat welke skills er bij elk beroep horen. Hierdoor weten we welke skills men vaak als volgende leert.

Als een overstap relatief vaak voorkomt, laten we de software de skills bij elkaar in de buurt plaatsen en een gekleurde lijn trekken tussen de twee functies. Je kunt dan visueel zien welke skills elkaar vaak opvolgen. Overstappen onder de threshold worden niet weergegeven; we zien ze als statistisch irrelevant. Verschillende kleuren laten sectoren zien, waarin de functies voorkomen, zoals zorg, overheid en IT. Grotere woorden komen relatief vaak voor.

No alt text provided for this image
Figuur 2: Welke skills kun je leren vanuit een andere skill

Inzoomend op deze data zie je enorm veel interessante verbindingen, waaronder transferable skills tussen sectoren. Later zal ik nog eens meer hierover schrijven, omdat deze waanzinnig interessant zijn om mogelijk zij-instromen in bepaalde beroepen op sporen.

Maar het meest opmerkelijke wat we zagen kwam toen we gingen uitzoomen en de overstap tussen functies lieten tekenen. We namen alleen de belangrijkste functies en zetten deze dichter bij elkaar als er veel overstappers waren, en verder uit elkaar wanneer er geen relatie tussen deze functie en andere functies was. Je krijgt dan een soort archipel van beroepen aan buitenkant, waar mensen vaak hun hele leven lang inzitten; zoals kunstenaar, boer of parelvisser. Op zich hadden we dat wel verwacht.

No alt text provided for this image
Figuur 3: Alle overstap beroepen met elkaar verbonden (HR eiland goed zichtbaar)

Verrassend was het verschijnen van een eiland van elkaar gerelateerde functies op de HR afdeling. Recruiter, hr-business partner, hr-beleidsmedewerker en HR-manager. Het blijkt dat als je eenmaal een van deze functies uitvoert, de kans dat je nog eens een andere functie buiten het HR eiland gaat uitvoeren waanzinnig klein is. Je zit zeg maar vast op het HR eiland. 

No alt text provided for this image
Figuur 4: Ingezoomd op het HR eiland

We hebben deze bevinding al een aantal keer aan HR-medewerkers gepresenteerd. En zelfs over gepubliceerd het CHRO magazine. De reacties zijn dat men het wel confronterend en herkenbaar vinden. Medewerkers blijven vaak hun hele carrière op het HR-afdeling. Over arbeidsmobiliteit, diversiteit en inclusie gesproken! 😉

Please don’t shoot the messenger. We stuiten toevalligerwijs op deze bevinding. We zijn wel erg benieuwd. Herken jij deze trend in jouw organisatie? Hoe kom jij van het eiland af? En wat zegt dit eigenlijk over HR? 

Dit is een samenvatting van een eerder gepubliceerd artikel in CHRO magazine. Op basis van de reacties daarop schreven Jan Tjerk Boonstra en ik deze reflectie. We zijn erg benieuwd naar jouw reactie hierop op LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *