SER rapport noemt Part-up kansrijk voorbeeld van platformeconomie

De Sociaal-Economische Raad onderzocht de platformeconomie. Deze week publiceerden zij hun rapport. Zij schrijven dat platforms die vraag en aanbod van werk bij elkaar brengen, zoals Part-up, Werkspot of Helpling kansen bieden. Ze vormen een snelle manier om aan werk te komen voor diverse doelgroepen. Ondernemers en bestuurders kunnen met interne platformen ook meer omzet maken door hun bestaande personeel breder in te zetten.

Uiteraard zijn er ook risico’s; en dat was de aanleiding voor het onderzoek. O.a. kamerleden waren bezorgd dat arbeidsrelaties in het gedrang kwamen. De conclusie van SER is echter dat dit nog onvoldoende bewezen is, en dat er kansen tegenover staan om meer mensen aan het werk te helpen (zeker voor hen met een afstand tot regulier werk).

Interessant aan het rapport is dat de SER kijkt naar platformeconomie in brede zin. En dus niet alleen naar de toepassingen waarin ZZP’ers aan klusjes worden gekoppeld, maar ook naar de mogelijkheden voor bestaande organisaties om hun personeel effectiever, goedkoper en anders in te zetten. Als voorbeeld noemt het SER-rapport Part-up:

Part-up is een platform dat medewerkers matcht aan werkzaamheden binnen organisaties. Het platform is al sinds 2015 actief binnen overheidsorganisaties en grote bedrijven. Door het acute tekort aan zorgpersoneel tijdens de coronacrisis werkt het platform nu ook voor diverse zorgverleners. Toen regulier zorgpersoneel rondom de intensive care werd ingezet, matchte het platform de overige medewerkers aan al het werk dat in een ziekenhuis bleef liggen, zodat de zorg door kon blijven draaien. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare capaciteit binnen de eigen organisatie.

Part-up creëert een nieuwe markt: interne mobiliteit, gebaseerd op taakgerichte matching. De organisatie die gebruik maakt van het Part-up-model betaalt een bedrag per keer dat deze het model gebruikt en een bedrag voor de begeleiding van de implementatie van het model. Wat de Part-up software doet is werk opknippen in kleine taken en op een platform plaatsen. Medewerkers (en de flexibele schil rondom een organisatie) kiezen zelf voor het uitvoeren van deze taken. Bij het opdelen en beschikbaar maken van de taken wordt gebruik gemaakt van algoritmes. Binnen organisaties wordt nog geen gebruik gemaakt van ratings (dit is wel geprobeerd, maar zorgde voor een te grote drempel). Binnen een organisatie is er namelijk voldoende vertrouwen, als er gematcht gaat worden tussen bedrijven zal er wel een vorm van rating nodig zijn. Gedacht kan worden aan een cv voor microwerkzaamheden. 

We zijn blij dat de SER de discussie rondom de platformeconomie breder trekt, en daarmee meer oog heeft voor de kansen in verhouding tot de risico’s. Wanneer ook bestaande organisaties de mogelijkheden van platforms gaan omarmen vergroten zij niet alleen hun productiviteit en wendbaarheid, maar ontstaat er ook leuker en leerzamer werkt voor medewerkers. Dit heeft positieve effecten op hun inzetbaarheid, mobiliteit, ziekteverzuim en verloop cijfers.

Lees hier het volledige SER-advies. En lees hier wat het FD schrijft over Part-up en het SER Rapport.

In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *