Maasstad Ziekenhuis en Part-up kraken de code: hoe kun je structureel transformeren?

Tijdens de eerste golf van corona pakten honderden medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis werk op om bij te dragen aan hun collega’s op de IC met behulp van de matchingsapp van Part-up. Dit bleek bijzonder succesvol: er kon snel hulp geboden worden, medewerkers kozen zelf waar zij wilden bijdragen en het scheelde veel werk om al die mensen handmatig te matchen. Meer dan 600 medewerkers registreerden zich om te kijken aan welke diensten zij wilden bijdragen en binnen enkele weken tijden werden duizenden matches gemaakt. 

Nu het zo makkelijk ging om werk anders te organiseren, rijst de vraag: hoe activeer je medewerkers om zich in te zetten voor ander werk en projecten in de organisatie zónder een crisis als aanleiding? Ofwel hoe transformeer je een ziekenhuis naar een netwerkorganisatie, waarin men overstijgend aan functies en afdelingen doet wat er moet gebeuren. Een vraag die – zeker middenin de volgende golf – extra relevant is.

Het korte antwoord daarop is door het simpel te houden. Het is niet nodig om bestaande structuren omver te gooien. Een revolutie begint bij het veranderen van gedrag. Om binnen je bestaande organisatie medewerkers de kans te geven om laagdrempelig bij te dragen aan verandering. Innovatieprojecten lenen zich hier uitstekend voor.

Harry Kotey, kwartiermaker innovatie van het Maasstad Ziekenhuis: “Wij willen innoveren om het zorgsysteem te veranderen en de kosten de zorg omlaag te brengen. Zo zorgen we er samen voor dat de (toekomstige) patiënt daar de vruchten van plukt. We willen een koplopersrol vervullen in de lokale, regionale en landelijke zorgen daarvoor de succesvolle manier van organiseren in de eerste coronagolf breder toepassen.”

Maasstad Ziekenhuis heeft zijn innovatieprojecten ondergebracht bij de Maasstad Academie. En daar onderzoekt Part-up op dit moment de beste manier om ons matchingsconcept in te zetten voor die transformatie. Daar varen we een simpele koers voor. We ontsluiten capaciteit, talent en bereidwilligheid van medewerkers die de slagkracht op innovatie vergroten. We knippen projecten op in inzichtelijke, toegankelijke en behapbare activiteiten en geven ze eenvoudig toegang tot leuke en inspirerende klussen. We zorgen ervoor dat managers inzicht hebben in de inzet van medewerkers zodat die hierop kunnen blijven sturen. Doet een medewerker niet ineens teveel? Waar is veel animo voor en waarvoor juist niet? 

De komende tijd kraken Maasstad Ziekenhuis en Part-up de code: hoe kun je structureel transformeren? 

Voel jij je geïnspireerd en wil jij ook vooruit blijven denken in deze continue veranderende tijd? Wil je het momentum van een nieuwe crisis benutten voor duurzame verandering? Wil je ook transformeren naar een netwerk, zonder bestaande structuren los te laten? Dan werken we graag met jou mee. Tip mensen op deze blog. Schrijf in voor een (virtuele) kop koffie of een demo op Part-up.com.

In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *