Spaarne Gasthuis roept hulp Part-up in voor tweede corona golf

Waar we weken geleden nog ons hart voor vasthielden, is nu een feit. De tweede golf betekent acute opschaling van de corona zorg, afschaling van reguliere zorg en de noodzaak om zorgtaken zo efficiënt mogelijk te (her)verdelen. Een hele opgave. Topklinisch ziekenhuis Spaarne Gasthuis in de regio Kennemerland maakt daarbij sinds deze week gebruik van het matchingsplatform van Part-up. 

Tijdens de eerste corona golf maakten al tien ziekenhuizen en zorginstellingen intensief gebruik van de software van Part-up om duizenden matches tussen vraag en aanbod te maken. Hierdoor hebben zij vrijgekomen personeel snel kunnen inzetten. Een uitdaging die met de hand nauwelijks te organiseren is, omdat het inplannen van één persoon gemiddeld 45 minuten werk kost. Via Part-up kunnen medewerkers zelf activiteiten kiezen waar zij aan willen en kunnen bijdragen. De app helpt hen door werk te tonen dat past bij hun talent en beschikbaarheid

No alt text provided for this image

Door medewerkers slimmer in te zetten, ontlasten we frontlinie en kan meer reguliere zorg doorgaan. De crux hierbij is het (ondersteunende) zorgwerk op te splitsen in activiteiten

Activiteitgericht organiseren

Dat het goed mogelijk is om zorgwerk op te splitsen in activiteiten bleek uit onderzoek dat V&VN deze zomer deed onder de IC verpleegkundigen. In een enquête gaven zij aan welk werk in meer of mindere mate gedelegeerd kon worden aan ander personeel of vrijwilligers. Het delegeren van dit soort activiteiten verlaagt bij hen druk. Het geeft hen een gevoel van autonomie en support

No alt text provided for this image

Hoe zit dat in jouw organisatie? Weten partijen elkaar te vinden om elkaar ruimte te bieden voor in het inzetten van hulp op activiteiten?

Een voorbeeld: opschaling van IC met Part-up

Waar werkt dit al? Bijvoorbeeld in het Maasstad Ziekenhuis. Hier werd de werkdruk op de IC-afdeling tijdens de eerste corona piek zo hoog dat de verpleegkundigen tijdens hun overdracht op zoek gingen naar een oplossing. Het idee ontstond om extra ondersteuning te vragen voor tijdrovende taken zoals medicatie voorbereiden, bedden verplaatsen, wegbrengen van materialen, apparatuur desinfecteren of beveiligingsmaterialen uitpakken. De directie van het ziekenhuis heeft speciaal voor dit soort vragen de Part-up app beschikbaar gesteld.

No alt text provided for this image

Met het matchingsplatform van Part-up kunnen zorgorganisaties laagdrempelig gerichte ondersteuning inroepen. Managers, planners of zorgprofessionals voeren een specifieke activiteit in, waarbij zij hulp nodig hebben. Deze hulpvraag wordt voorgelegd aan medewerkers of vrijwilligers die direct inzetbaar zijn. Zij reageren op activiteiten die passen bij hun talentbevoegdheid en beschikbaarheid. Zo nemen we de druk op de zorghelden weg, en benutten we de interne capaciteit het potentieel van extra handen beter.

In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *